14 Nisan 2020 Salı

Uygunsuz Gerçek: 66 Dünya Kupası’nda Kuzey Kore Şoku






Futbolda bazı büyük olaylar vardır ki, üzerinden yıllar geçse de tarihin tozlu raflarından er ya da geç önümüze düşerler. 1966 Dünya Kupası’nda da tam buna benzer bir olay yaşandı. Kupayı tarihinde ilk ve son kez kaldıran İngiltere’nin başarısını bile gölgede bırakan bu hadisenin kahramanları, Kuzey Kore’nin adı sanı daha önce duyulmamış futbolcularından başkası değildi. Dünya kamuoyunu şaşkına uğratan bu küçük adamlar, olayın üzerine perde çekmeye çalışanların emeklerini her defasında boşa çıkaracak bir başarıyı elde ettiler. Bu yazımızda kupanın favorilerinden İtalya’yı yenerek turnuva dışına atan Kuzey Kore’nin çeyrek finale kadar uzanan hikayesini anlatacağız.

                                       

1966 senesi, çok kutuplu dünyanın politik olarak epey sancılı geçtiği bir seneydi. Bir yanda SSCB ve Doğu’nun yükselen yıldızı Çin, diğer tarafta ise başta ABD olmak üzere Avrupalı kapitalist ülkeler. Bu iki kutup arasındaki sürtüşmeler sırasında irili ufaklı ülkeler tarih sahnesine eklenmişlerdi. 1950-53 arası, Güney Doğu Asya’nın güzel ülkesi Kore, kardeşler arası bir savaşın sonunda Güney Ve Kuzey Kore olarak ikiye ayrılmıştı. Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri’nin koruması altına alınırken, Kuzey Kore, Çin’in başı çektiği Doğu Bloku’na yanaştı. Daha sonrasında ise dünyanın geri kalanı tarafından yoğun bir yaptırım sürecine tabi tutuldu. 



                                                 

66 senesi Dünya Kupası organizasyonu İngiltere’ye verildiğinde, Kuzey Kore Milli Takımı'nın turnuvaya katılacağını pek az insan biliyordu. Fakat uluslar arası turnuvalardan henüz men edilmemiş olan Komünist ülke, irili ufaklı birçok Afrika ve Asya ülkesinin çekişmesine sahne olan mücadelenin grup maçlarının sonunda Avustralya’yı da eleyerek turnuvaya katılma hakkını elde etti. Kupaya katılmalarına ihtimal bile verilmeyen Korelilerin bu beklenmedik başarısı kafaları epey karıştırmıştı. Turnuvaya katılıp  katılmamaları konusundaki tartışmalar sonucunda, milli marşlarının okunmaması şartıyla Kuzey Kore Milli Takımı oyuncuları turnuvada boy gösterebildiler.
Diğer yanda İtalyanlar, Dünya Kupası öncesi grup maçlarında müthiş bir performans ortaya koyarak turnuvanın en büyük favorisi olduklarını göstermişlerdi. Polonya ve Bulgaristan’ı 6-1 lik skorla geçen Mavi Beyazlılar, Meksika’yı beş , İskoçya’yı ise 3 golle geçerek İngiltere biletini kapmıştı. Diğer yandan Torino, Inter ve Milan gibi kulüpler, Avrupa Kulüpler Kupası’na ambargo koymuşlardı. Fakat İtalyanlar kupaya gelirken, kondisyon ve mücadele hırslarını evde unutmuşlardı.

                                                     

Kuralar sonunda 4. Grup’ta Kuzey Kore, Şili ve SSCB ile aynı gruba düştüler. İlk maçta Şili karşısında epey zorlansalar da maçı 2-0 almayı başardılar. Fakat 4. Grubun diğer favori ekibi Sovyetler karşısında 1-0'lık skorla yenik düşmekten kurtulamadılar. Bu iki maçta gösterdikleri performans otoriteler tarafından ciddi biçimde eleştirildi. Sovyetlerin ardından grup ikincisi olarak çıkacaklarına kesin gözüyle bakılıyordu. Fakat Kuzey Koreli oyuncular, yoğun protestolar altında yaptıkları antremanlarda İtalya’ya bir sürpriz planlıyorlardı. Sovyetler karşısında aldıkları 3-0’lık yenilginin ardından Şili ile berabere kaldılar fakat bu bile kimsenin dikkatini çekmedi.

19 Temmuz günü, Ayresome Park stadını dolduran binlerce İtalyan şimdiden bir üst turda karşılarına çıkacak muhtemel rakiplerini tartışıyorlardı. Çizme ekibinin ve Bologna’nın gol makinesi Giacomo Bulgarelli, sakatlık riskine rağmen teknik direktör Edmondo Fabbri tarafından sahaya sürülmüştü. 
Saatler 19:30’u gösterdiğinde, tarih boyunca unutulmayacak maçın başlama düdüğü çaldı. İtalyanlar, Akdeniz ikliminden henüz çıkmamışlardı belli ki. Rakip üstüne gidilen nadir anlar ve düzenlenen irili ufaklı ataklar pek gol getireceğe benzemiyordu. Kuzey Kore’de ise ayrı bir oyun tarzı gözleniyordu. Futbol estetiğine dair bahse değer bir oyunları olmasa da, rakiplerine karşı bitmek tükenmez enerjileri ile tam saha pres uyguluyorlardı. Fakat ilk yarının bitimine dakikalar kala hiç beklenmedik bir şey oldu ve o zamana kadar adını kimsenin duymadığı, Moranbong Club’ün 24 yaşındaki orta alan oyuncusu Yong-Won Ha, altı pasta buluştuğu meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. Elbette kimse bunun bir gol olduğuna inanmadı. Kaleci Enrico Albertosi dahi buna ihtimal vermiyor olacak ki, yavaşça çizgiyi geçen topu takip etme zahmetini göstermedi. Tüm stat ölüm sessizliğine bürünmüştü. İlk yarı bitmeden gelen bu gol, hakemi dahi orta alanı göstermesi gereken anda tereddüte düşürmüştü. Fakat Kuzey Koreli küçük adamlar, kupanın favorisi İtalya karşısında öne geçmişlerdi bile. 

                                          

İkinci devre, İtalya’nın tek kale oynadığı bir 45 dakika gibi görünse de, Koreli futbolcular öylesine hırsla mücadele ediyorlardı ki, rakiplerine oyun kuracakları boş alanı vermemek için ölesiye koşuyorlardı. İkinci yarıyı bitiren düdük çalındığında, saha içerisinde zıplayarak koşan ve birbirine sarılan galip takım oyuncuları dışında herkes şok içerisindeydi. Maç sonucu öylesine şaşırtıcı idi ki, haberi alan ajanslar, herhalde sonuçlar yanlış iletildi diye maçı İtalya lehine 1-0 verdiler. Hatta bir İtalyan ajansı, maç sonucunu 10-0 olarak aktardı. Yapılan yanlış haberler ancak ertesi gün düzeltilebildiler. Kuzey Kore, bu skorla beraber bir üst tura yükselerek, Portekiz’in rakibi oldu. Bu maçı 5-3’lük bir skorla kaybetmiş olsalar da, onlar bu organizasyonun en çok konuşulan isimleri oldular. Hatta ilk geldikleri gün ıslıklarla karşıladıkları Korelileri, Portekiz maçında 3 bin kişilik bir İngiliz taraftar grubu destekledi. Tarihe geçen bu maçın hikayesini de, ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağız.

  
                                            

Koreliler, tarihlerinde ilk kez katıldıkları Dünya Kupası’nda elde ettikleri bu başarılarla futbolseverlerin büyük sempatisini kazandılar. Kendi ülkelerine vardıklarında ise, kahramanlar gibi karşılandılar. Onlar, 13 sene önce topraklarına izinsiz giren Büyük Biraderler’e, böylece unutamayacakları bir çelme takmış oldular.





Kaynak

https://www.mirror.co.uk/sport/row-zed/9-surprising-facts-1966-world-3639077

https://www.yorkshirepost.co.uk/sport/football/golden-anniversary-when-pak-doo-iks-strike-shook-world-1794850

https://footballia.net/competitions/world-cup/tournaments/world-cup-1966

http://www.fifamuseum.com/stories/blog/making-history-korea-dpr-shock-italy-and-the-world-2610765/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder