3 Nisan 2020 Cuma

Busby’in Bebekleri !! 6 Şubat 1958: Münih Uçak Faciası



Busby’in Bebekleri

 6 Şubat Manchester United Uçak Faciası






Seneler  1945’i gösterdiğinde, İngiltere Premier Ligi’nin tozunu atan Liverpool ve Manchester  City takımlarının taraftarı, sezon başında ufak bir sürprizle karşılaştı. Takımlarında daha önce top koşturmuş ve bir önceki sene futbol bırakmış olan Matt Busby adlı savunma oyuncusu, hiç beklenmedik bir şekilde, şehrin diğer önemli ekiplerinden Manchester United’ın başına getirilmişti. Futbolculuk döneminde sıradan bir profil çizen Busby’nin Kırmızı Şeytanlar’ın başına getirilmesi, yıllar sonra İngiliz futbolunda bir milad olarak kabul edilecekti.

Busby, Manchester’ın başına geçtikten sonra, kendini kısa sürede sevdirdi demek belki de eksik kalır. Takım içerisinde sağladığı kontrol, altyapıya verdiği önem, gecesini  gündüzüne katarak hazırladığı raporlar ve’’ iyi futbol, güzel futbol oynamaktır ’’ felsefesi ile sahaya koyduğu oyun anlayışı onu takımın vazgeçilmez lideri yaptı. Uzun yıllar boyunca, birebir olarak ilgilendiği ve hatta okul notlarını dahi kontrol ettiği, altyapıda top koşturan oyuncuları, A takıma kazandırarak, hem Manchester United hem de İngiltere Milli Takımı’na müthiş bir hazine bağışladı. 

          

Yıllar geçtikte gençleşen takım, nihayet harcanan emeklerin meyvesini vermeye başladı. Önce fırtına gibi girdikleri ve Liverpool ile yoğun bir çekişme ile geçilen zorlu 1956 sezonunu şampiyon tamamlayarak dikkatleri üzerine çektiler. Busby deyim yerindeyse, yenilmez bir armada yaratmıştı. Oynadıkları futbol, rakip takımlar dahil, Avrupa futbolunu takip edenleri büyülüyor, takımın genç oluşundan kaynaklı, saha içerisinde gösterdiği bitmez tükenmez enerji, diğer takımların gözünü korkutuyordu. Arkalarına aldıkları rüzgarla, ertesi sezonu da önde tamamlayarak, art arda ikinci şampiyonluklarını aldılar. Bu şampiyonluk, bir önceki sezonu sürpriz olarak değerlendirenlerin aklındaki şüpheleri de ortadan kaldırmış oldu. United artık; sokakta, köşe başını tutan barlarda, ucuz süt için kuyruğa giren işşizler ve çelik fabrikalarında yoğun çalışma saatlerinden sonra çıktıkları ufak molalarda, Manchester şehrinin işçileri arasında da konuşulmaya başlanmıştı. Bu genç ekip, İngiliz futbolu için bir umut olmuştu.

Ve nihayet  1958 senesinde Avrupa sahnesine çıkan Manchester United, saha içindeki azmini ve mücadelesiyle adını Avrupa sokaklarına kadar taşıdı. Avrupa kulüpler Kupası’nda, Yugoslavların güçlü ekibi Crvena Zvezda, yani nam-ı diğer ‘’Kızıl Yıldız’’ ile eşleşen ekip ilk maçı, ortaya koydukları müthiş bir mücadelenin ardından 2-1 önde tamamladı. Avrupa Kupası’ndaki bu zafer, maç öncesi çoğu otorite tarafından favori gösterilmeyen İngiliz oyuncuları daha da ateşledi. İkinci maçta, henüz ilk dakikalarda 3-0 öne geçen takım oyuncuları, rehavete kapılıp oyunu bırakınca Kızıl Yıldız ekibi skoru eşitlese de, elde edilen beraberlik sonucu Manchester United  bir üst tura çıkmayı başardı. Bu büyük olay, Avrupa Futbol camiasında müthiş yankı buldu. Ekip artık rüşdünü ispatlamştı ve Matt Busby, artık bir futbol otoritesi sayılıyordu.

Fakat İngiliz taraftarlar, takımlarını havalimanında karşılamak ve ertesinde bir şölen düzenlemek için saatleri sayarken, acı haber Münih’ten geldi. Belgrad’dan havalanıp, yakıt ikmali için Münih havalimanına iniş yapan Manchester kafilesinin uçağı, motorlardan birinde meydana gelen donma ve yoğun miktardaki kar sebebiyle, kalkışından hemen sonra, havalimanının dış çeperlerine feci bir şekilde çarparak ikiye bölündü. Takım idarecileri, oyuncuları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 21 kişi, bu feci kazada hayatını kaybederken, takımın menajeri Matt Busby kazadan ağır yaralı şekilde kurtuldu. Fakat geride kalanların sevinci, yaşamını yitirenlerin acısını ve yasını uzun yıllar dindiremedi. Kazada Manchester ekibinden hayatını kaybedenler şöyleydi. Roger Byrne, Tommy Taylor, Mark Jones, David Pegg, Geoof Bent, Eddie Colman, Billy Whelan ve Duncan Edwards. Ülke adeta yasa boğulmuştu. Şunu belirtelim ki, bu 8 kişinin tamamı kaza sırasında ölmemişti. 

             

                Kazadan Sonra Uçak Enkazı

Yaşamını yitirenlerden Duncan Edwards, tam 15 gün boyunca komada kaldıktan sonra  verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. İngiliz futbolunun yetiştirdiği en büyük forvetlerden biri olarak anılan Duncan, henüz 22 yaşında hayata veda etmeden önce, Britanya futbolunun gözbebeği olmuştu bile. Kimi otoritelere göre, O yaşasaydı belki bugün Pele’yi konuşmuyor olacaktık.

                 

               Duncan Edwards

Bu vahim kazadan sonra Matt Busby, yoğun tedavi sürecinin hemen ardından takımın başına döndü. Ekip o sezonu, paf takımla tamamlayıp, 9. Sırada bitirebildi. Fakat uzun yıllar, gelecek vadeden ve henüz gençliğinin baharında yaşamını yitiren bu oyuncular unutulmadı. Kazada hayatını kaybedenler, sonraki yıllar, ‘’Busby’nin Bebekleri’’ olarak anıldılar ve Kırmızı Şeytanlar’ın görüp görebileceği en güzel futbolu taraftarlarına sonsuza değin hediye etmiş oldular.

         

         Berabere Biten Kızıl Yıldız Maçından Görüntüler




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder